Een kandidaat aannemen zonder cv of sollicitatiegesprek. Durf jij het? 😱

Open hiring is over komen waaien uit Amerika. Een aantal bedrijven in Nederland maakt nu gebruik van dit principe en het gaat vooral om praktische beroepen. Het idee is; je wordt aangenomen op je huidige functioneren. Niet op je verleden.

Klinkt mooi, vind ik. Uiteraard is het niet geschikt voor alle banen… Laten we het vooral niet uit gaan proberen met piloten of artsen, bijvoorbeeld. Maar er zijn genoeg vacatures waar motivatie de ALLERbelangrijkste eigenschap is. Toen ik nog intercedent was heb ik meegemaakt dat de kandidaat die ik werkschoenen had meegegeven te beroerd was om op dezelfde dag op te komen dagen bij een opdrachtgever. Diegene had een prima cv. Iemand die gemotiveerd is, is dan alles wat je zoekt.

Mocht de trend zich uitbreiden zie ik het vooral als oplossing voor kandidaten met een achterstand tot de arbeidsmarkt. De mensen die normaal gesproken niet eens de kans krijgen om hun karakter en motivatie te laten zien. Die zijn er volgens mij genoeg.

Zou jij een kandidaat aannemen zonder gesprek of cv?