Gebruik jij geachte heer/mevrouw in je e-mails en sollicitatiebrieven?

Ik ben even benieuwd. Ik heb namelijk een aversie tegen dat ambtelijke taalgebruik. En ik ben niet de enige. Vorig jaar moesten ambtenaren opnieuw leren schrijven omdat de helft van de mensen de brieven, met over het algemeen best belangrijke info, niet wisten te ontcijferen.
image
Ik pak het woord geachte er weer even bij. Dat wordt toch alleen nog gebruikt in de politiek? Zo van: Geachte leden van de Staten-Generaal. Ik heb in mijn 29 levensjaren het woord geachte nog nooit in het dagelijks leven uitgesproken. Hetzelfde met tevens, danwel en meer van dat soort ongein. Ik hoor praktisch niemand deze woorden uitspreken.

Dat wordt toch alleen nog gebruikt in de politiek?

Daarom ben ik voorstander van schrijven zoals je praat. Dat is in mijn ogen de enige manier waarop je een boodschap authentiek en met emotie over kan brengen. En dat geldt dus ook voor teksten op je website, blogs of andere marketingteksten. Vind jouw geluid, jouw stijl en jouw stem. Dan volgen die pakkende teksten vanzelf 😃
Ik geef je alvast een woordenboekje mee: Geachte – Beste
Tevens – Ook
Betreffende – Over
Reeds – Al
Met behulp van – Met
Wat vind jij? Zie je de waarde van ambtelijk taalgebruik wel? Let me know!
Image

Goed verhaal. Lekker kort geschreven door..

Avatar

Ik ben ongeveer een half uur bezig geweest om een quote te verzinnen voor onder m’n blogs. Die mocht niet te lang zijn, en kort en bondig zijn is not my specialty. Dus dit is het geworden. Veel plezier met lezen! Liefs!

Iris Lommerde