Vijf tips voor het schrijven van een betere blog.

Vind je het lastig om te bloggen? Vooral als je niet bent gewend om regelmatig teksten te schrijven, kan dat best lastig zijn. Daarom krijg je van ons van Flom & Co. 5 tips voor een betere blog.
image
1 Begin met een knal. Daar bedoel ik mee dat je met iets bijzonders moet openen. Dat kan bijvoorbeeld een controversiële stelling zijn, een bijzonder citaat, een blunder of iets anders persoonlijks. Een voorbeeld uit mijn eigen oeuvre :). ‘Met een burn-out op de loer, een scheiding boven mijn hoofd en allerlei andere ellende, was 2019 niet mijn jaar.’ Resultaat: Bijna 10.000 mensen zagen mijn bijdrage op LinkedIn. En ik kreeg veel reacties van mensen waar ik nog niet mee gelinkt was.

Ga op zoek naar synoniemen!

2. Schrijf in spreektaal. Persoonlijk vind ik dat veel lekkerder lezen. Maar uit onderzoek blijkt ook dat mensen je verhaal beter onthouden. Dat komt doordat je brein het verhaal verwerkt alsof het tegen je is verteld.
3. Breng ritme in je verhaal. Ritme? Ja, als in muziek. Als je alleen maar lange zinnen achter elkaar plakt, leest dat niet lekker door. Wissel lang en kort af. Lees je verhaal hardop, dan hoor je waar het wringt en waar je dus nog even moet schaven.
4. Gebruik niet steeds dezelfde woorden. Dat maakt je tekst saai en saai is dodelijk. Ga op zoek naar synoniemen!
5.En nu volgt het geheim van iedere tekstschrijver; schrijf je tekst in de actieve vorm. Actief betekent met zo weinig mogelijk hulpwerkwoorden; zijn, worden, kunnen, zullen ect. Door gebruik van deze hulpwerkwoorden schrijf je passief, in de lijdende vorm. En dat maakt teksten wolliger dan nodig.
Ja, leuk Cindy, geef liever een voorbeeld. Door de wollige zinnen werd het blog door niemand begrepen. Door de wollige zinnen, begreep niemand het blog. Succes met bloggen!
Image

Goed verhaal. Lekker kort geschreven door..

Avatar

Disclamer: ik heb alles gedaan om dit verhaal op waarheid te checken. Mocht je een inconsistentie ontdekken? Mij niet bellen maar mailen.

Cindy Rombout